Spirituele groei

Spirituele groei vereist doorzettingsvermogen en overgave

Iedere groeistuip gaat gepaard met euforie én

grote onzekerheid en diep verlies.

Arnold

Bron: website gedichten in beeld en vermoedelijke auteur is Arnold

Het verlangen naar een werkelijkheid die Waar is, delen we allemaal. Wetenschappers, gelovigen, atheïsten, levensgenieters…..De één zoekt hard en de ander is wat luier. Hoe meer je zoekt des te meer je vindt. Hoe groter het verlangen des te groter de kans dat je doorzet tot je het  helemaal gaat begrijpen. Wat mensen zich niet goed realiseren is dat een compromis niet mogelijk is. Je kan het niet een beetje doen.

Als je het gedicht leest wordt duidelijk dat het ego inslaapt en een ‘ik’ ontwaakt. Dit is het centrale kenmerk van een fundamentele verandering. Er is sprake van een dood en een geboorte. Iedere moeder zal je uitleggen dat je een geboorte niet een beetje kan doen: tot zover het leuk blijft. Die optie bestaat niet. Het is niet prettig om het sterven van je ego bewust mee te maken. Als het proces in gang is gezet heb je alleen nog de keuze om het stop te zetten, met het gevolg dat je in een nog diepere leegte terechtkomt. De kortste en relatief meest prettige weg is: overgave aan wat er gebeurt.

VERZET

De meeste mensen zijn op zoek naar wat spiritualiteit hèn brengen kan. Ze zoeken bijvoorbeeld naar de zin van hun leven en hopen dat ze antwoorden vinden in de spiritualiteit. De spiritualiteit moet dan iets brengen. Nuttig zijn. In een blad als Happinez zie je soms het verschil niet tussen ‘wellness’ en spiritualiteit. Het wordt dan een soort ‘feel good’-gebeuren met hete stenen, bio-geuren, sauna, massage, slippers en bubbelbad. Een moment voor jezelf. Niks mis mee! Hoe vaker hoe beter, maar het heeft niets te maken met spirituele groei.

 De geestelijke wereld maakt geen onderscheid tussen prettige en onprettige ervaringen. Het ego bestaat immers niet. Dat is een verzinsel van de persoonlijkheid, een droomtoestand. Wat er niet is, kan ook niet meedoen. Alles wat niet echt is, valt weg als je dichter bij de Waarheid komt. Het komt er dan op aan dat je niet voor die Waarheid wegloopt. Je er tegen gaat verzetten.

VRIJE WIL

Het gaat er om dat je je Ware zelf wilt leren kennen en aan het licht wilt brengen. Dat vereist overgave aan wat er is op dat moment, zonder het stiekem anders te willen. Je kunt je niet inleven in datgene waar je je op hetzelfde moment tegen verzet. Alleen vrije wil brengt overgave en daarmee spirituele groei. Vanuit vrije wil jezelf overgeven aan het fundamentele proces van het sterven van het ego en de geboorte van een ‘ik’ dat alleen maar ‘is’. Alleen maar pure intelligentie  is en een puur en constant gewaarworden in het moment. Geen angst voor herhaling van het verleden of piekeren over een onzekere toekomst. Niets meer denken. Alleen nog maar kijken en vervolgens jezelf de vraag stellen:”wat kan ik doen?” Wij denken dat keuzevrijheid hetzelfde is als vrije wil, maar dat wat we kiezen is altijd vergankelijk. Wat vergankelijk is staat los van je Ware zelf.

Dit bericht werd geplaatst in Kracht van het hart op door .

Over Hein Reitsma

Met mijn adviezen wil ik procesmanagers (project-, programmamanagers) ondersteunen bij het (her)ontwerpen van hun plan van aanpak en hun interventies. Vaak kiest een procesmanager of zijn opdrachtgever (directie bijvoorbeeld) een aanpak die past bij hun gangbare denk- en werkwijze (‘discours’). Veel beleid is in feite een herhaling van wat eerder goed werkte, zonder te onderzoeken wat er nu werkelijk aan de hand is.